Copiii si uitatul la televizor

http://www.covorasulfermecat.ro/page.php?id=12&s1=58&s2=17

Multi parinti stiu deja ca nu este sanatos sa-si lase copiii sa se uite la televizor mult timp sau sa stea in fata calculatorului. Dar de ce nu este sanatos si ce inseamna “mult timp”?

Efecte negative, pe termen lung, ale uitatului excesiv la televizor si ale jocurilor video:

– probleme comportamentale: copiii care se uita mult la televizor tind sa batjocoreasca alti copii in mai mare masura decat cei care petrec mai putin de 2 ore pe zi in fata ecranului;

– dificultati atentionale si emotionale;

– violenta: expunerea prelungita la programe TV, muzica, jocuri violente pot desensibiliza copiii cu privire la comportamentele agresive. Drept consecinta, ei vor tinde sa accepte violenta ca pe o modalitate normala de a-si rezolva problemele de zi cu zi.

– probleme cu somnul: cu cat copiii se uita mai mult la televizor, cu atat le este mai greu sa adoarma si sa se odihneasca.

– performanta academica: copiii de scoala generala care au televizor la ei in dormitor se descurca mai putin bine la testele scolare decat cei care nu au televizor in camera.

– timp limitat pentru jocuri sociale: daca un copil petrece mult timp in casa, uitandu-se la televizor sau jucandu-se pe calculator, ii mai ramane putin timp pentru jocurile creative, sociale si active. S-a contatat ca uitatul la televizor coreleaza pozitiv cu ingrasatul.

Ce inseamna “mult timp” la televizor?

–          Academia Americana de Pediatrie recomanda parintilor sa nu-si lase copiii pana in doi ani DELOC sa se uite la televizor sau sa stea la calculator.

–          Dupa varsta de 2 ani, copiii se pot uita la programe educationale, nonviolente, adecvate nivelului lor de dezvoltare, dar nu mai mult de 2 ore pe zi.

Am vorbit cu parinti care mi-au spus ca ei stiu ca nu este bine sa lase copilul la televizor sau la calculator mult timp, dar, cu toate acestea, au cedat in fata dorintelor copilului. Mai mult, am observat ca in unele gradinite din Romania sunt educatori care prefera sa lase copiii sa se uite la desene animate mai mult de 30 minute ca sa-i tina linistiti. Oare scopul in educatia unui copil mic este acela de a-l tine cat mai linistit la gradinita si acasa?

Surse:

http://www.webmd.com/parenting/guide/toddlers-and-tv

http://www.mayoclinic.com/health/children-and-tv/MY00522/

Draganescu Claudia – psiholog clinician

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s