Sfaturi pentru parintii supraprotectivi

http://www.covorasulfermecat.ro/page.php?id=12&s1=58&s2=20

Copiii au o abilitate extraordinara de a prelua ingrijorarile si fricile parintilor, asa ca, daca va considerati un parinte supraprotectiv, incercati sa schimbati putin abordarea.

Urmatoarele sfaturi va pot ajuta:

–        Priviti situatia in ansamblul ei. Care este cel mai rau lucru care se poate intampla intr-o anumita situatie? Care este probabilitatea reala ca acel lucru sa se intample? In general, va veti da seama ca e foarte putin probabil ca acel scenariu din mintea dumneavoastra sa devina realitate. Frica dumneavoastra umbreste oportunitatile de invatare ale copilului? Daca da, atunci este necesar sa-l lasati sa-si asume singur anumite riscuri pentru a putea invata din propria lui experienta.

–        Invatati sa evaluati fiecare situatie pe loc, nu sa trageti o concluzie generala bazata pe o singura experienta neplacuta.

–        Consultati-va cu alti parinti care nu sunt supraprotectivi. Observati cum gandesc ei despre copiii lor si invatati din atitudinea lor.

–        Creati un mediu sigur pentru copil, atat cat se poate. Asigurati-va ca obiectele periculoase din casa nu sunt la indemana copilului (cutite, pile etc.); alegeti sa mergeti in parcuri curate si locuri de joaca prietenoase. Nu puteti controla fiecare miscare a copilului sau fiecare mediu, insa puteti selecta pe cele mai bune din ceea ce vi se ofera. Aceasta alegere va aduce un confort-acela de a alege ceea ce este mai bun pentru copil, in conditiile date.
–        Invatati copilul sa respecte cateva reguli de siguranta (sa se joace intr-un anumit spatiu, sa nu bage in gura obiecte de pe jos etc.). Nu puteti sa-l protejati de orice pericol de pe lumea aceasta, insa puteti sa-l invatati cum sa se protejeze de cateva lucruri esentiale.

–        Cunoasteti prietenii si parintii copiilor dvs. Permiteti altor copii sa vina la dvs. acasa si sa se joace cu copilul. Apoi, lasati copilul la altcineva acasa si incercati sa nu-l supravegheati permanent.

–        Daca va lasati copilul in grija altcuiva, asigurati-va ca i-ati explicat regulile de siguranta de baza si aveti incredere in acea persoana. Daca nu alegeti o persoana de incredere, nu veti putea fi linistit atunci cand sunteti departe de copil.

–        Atunci cand copilul incearca ceva nou, incurajati-l si lasati-l sa experientieze. Trebuie sa invete singur diferenta dintre ce-i place si ce nu-i place, dintre ce poate si ce nu poate sa faca.

–        Daca aveti un copil temator, ajutati-l sa faca fata cat mai independent fricilor lui, nu sa-l feriti de orice considera el ca este periculos. Evitarea continua a unor obiecte sau situatii in care ne este frica nu face decat sa intareasca frica si sa ne restranga aria de activitati si confort.

–        Atunci cand copilul se juleste in parc, incercati mai intai sa-l calmati si sa-i spuneti ca durerea va fi tot mai mica; abia apoi ocupati-va de julitura.

–        In situatii problematice pentru copil (nu gaseste o jucarie intr-o cutie), lasati copilul sa se straduiasca, nu-i oferiti solutia imediat. El trebuie sa invete sa persiste atunci cand intampina greutati.

–        Invatati copilul sa ceara ajutor atunci cand are nevoie. Nu anticipati mereu dorintele lui, lasati-l sa ceara si sa depuna efort pentru ceea ce-si doreste.

 

Mult succes! 🙂

 

Mai multe informatii in limba engleza, puteti gasi la:

http://tvoparents.tvo.org/article/tips-overprotective-parents

 

Aici aveti un mini-test cu privire la tendinta de a fi supraprotectiv (in limba engleza):

http://tvoparents.tvo.org/overprotective_quiz

Advertisements