Anxietatea la copii si adolescenti, Pentru parinti

Cum sa reduc balbaiala copilului meu

Atunci cand copiii invata sa vorbeasca se intampla ca acestia sa aiba momente in care se balbaie, se poticnesc sau combina diferite silabe pentru a forma cuvinte inexistente. La aceasta varsta balbaiala poate fi o etapa peste care copilul trece firesc  fara sa fie nevoie de interventie de specialitate.

Dar sunt si cazuri in care copilul are balbism care necesita sprijin. In functie de cauzele care au declansat tulburarea puteti apela la un logoped sau la un psiholog.  Specialistul va adopta un plan de interventie personalizat si va va oferi exercitii pentru acasa.

Pana la intalnirea cu un specialist, puteti sa va ajutati copilul urmarind urmatoarele sugestii:

–          Nu ii atrageti atentia copilului asupra greselilor  pe care le face. Vorbiti cu el despre problema pe care o are si incurajati-l, pentru a capata incredere in sine.

–           In discutiile cu copilul dumneavoastra fiti calm, vorbiti clar, cu pauze intre cuvinte, urmariti contactul vizual cu el si asigurati-va ca el se simte confortabil cand aveti o discutie.

–          Asigurati-va ca el este deplin constient ca balbaiala este o problema de vorbire si nu una a personalitatii sale.  Explicatiile puteti sa le adaptati la varsta copilului.

–          Oferiti-i copilului mai multa atentie. Jucati-va cu el, comunicati, faceti temele impreuna, petreceti timp liber cu el etc..

–          Feriti-va copilul de comentariile celorlalti membrii ai familiei. Acestia il ridiculiza sau pot face glume pe seama lui.

–          Pentru un copil scolar sau prescolar puteti  sa il sfatuiti sa citeasca mai mult; desi nu o face corect, convingeti-l sa persevereze.

–          Felicitati-va copilul pentru orice reusita pe care o obtine; indiferent de varsta, copiii se bucura cand sunt laudati.

–          Creati  un ritual zilnic in care stati de vorba cu el 10-15 minute. Va veti povesti pe rand ce ati facut in ziua respectiva, va veti asculta si veti pune bazele unei relatii frumoase copil-parinte.

–          Reduceti exigentele pe cat posibil.

–          Nu il puneti in situatii stanjenitoare in care el trebuie sa vorbeasca in public sau in fata unor persoane necunoscute. Se va simti jenat si va refuza categoric daca persoanele care il asculta nu-i cunosc problema si au reactii nepotrivite.

–          Evitati ca el sa se simta suprasolicitat. Oferiti-i activitati placute, usoare, care nu il obosesc. Oboseala este unul dintre factorii care amplifica balbaiala.

–          Aveti grija ca mediul familial sa fie unul placut, relaxant. Agitatia, certurile si tensiunea il vor afecta. Ori se va inchide in el si nu va dori sa comunice, ori se va simti vinovat de tensiunea dintre parinti.

–          Cel mai important sfat este sa nu va lasati copilul sa fie influentat de parerea celor din jur.

Va rugam ca orice strategie sau exercitiu sa il adaptati nevoilor si problemelor copilului dumneavoastra. Apelati la un specialist pentru a evita ca balbaiala sa se prelungeasca si sa aiba efecte negative asupra personalitatii sale.

Sursa:

http://covorasulfermecat.ro/articole/item/58-cum-sa-reduc-balbaiala-copilului-meu.html

Advertisements