Stimularea senzoriala a bebelusului

Cand avem un bebelus de 8-10 luni cu o usoara intarziere in dezvoltare sau de la care ne asteptam sa nu se dezvolte corespunzator (ca urmare a unei tulburari neurologice, de pilda), putem face acasa mai multe activitati de stimulare a simturilor (vizual, auditiv, tactil, olfactiv, gustativ, vestibular-de echilibru) si a musculaturii. Iata cateva dintre ele:

  1. Explorarea tactila a diferitelor suprafete, texturi, jucarii: lasati copilul sa stranga in mana sau sa manipuleze materiale textile diferite (mai moi, mai tari, cu/fara sclipici, de culori diferite), mingiute cu tepi sau cu o textura mai deosebita, carticele senzoriale (special confectionate din materiale diferite). De asemenea, permiteti-i sa bage mana in mancare gatita/negatita, sa atinga fructe, legume, cereale etc..

 

  1. Stimulare auditiva si fizica: cantati-i copilului cat de des puteti si ajutati-l sa-si miste manutele si picioarele atat cat poate el; puneti-i cantecelele preferate si incurajati-l sa se intoarca de pe-o parte pe alta, sa atinga cu piciorusele o jucarie, sa gangureasca. Asemenea activitati contribuie atat la dezvoltarea limbajului si a musculaturii, cat si a abilitatilor socio-emotionale. In plus, sunt foarte distractive.

 

  1. Puteti sa-l invatati sa fie constient de mirosurile din jurul sau, dandu-i sa miroase mancaruri sau arome parfumate; in acest mod isi da seama ce-i place si ce nu; in primele doua luni de viata este foarte sensibil la mirosuri si este recomandat sa nu-l expunem pe bebelus la mirosuri puternice (parfumuri tari).

 

  1. Avionul”:tineti copilul pe burtica, sustinandu-i corpul cu o mana; leganati-l in sus, in jos, la stanga, la dreapta, in fata, in spate; miscarile acestea il ajuta sa-si dea seama unde se afla corpul sau in raport cu alte obiecte in jur, ii ofera senzatii noi si produc de multe ori, multa veselie.

 

  1. Pentru a stimula coordonarea ochi-mana si a exersa miscarile de prindere a obiectelor, puteti pune intr-un cosulet servetele mototolite, cerculete sau alte jucarii mici pentru bebelus; copilul poate lua din cos cate o jucarie cu care sa se joace si pe care s-o arunce; sau, daca plasati cosul mai departe, el se poate intinde dupa jucarii fie din pozitia sezut, fie stand pe burtica.

 

  1. Musculatura corpului se mai poate exersa punand copilul sa depaseasca sau sa indeparteze “obstacole” (pernute moi, haine, prosopele); daca el poate sa stea in fund si isi doreste o jucarie, ascundeti-o partial sub o perna, astfel incat el sa indeparteze perna ca s-o apuce; daca merge de-a busilea, puneti un prosopel inaintea lui astfel incat sa trebuiasca sa depaseasca acest obstacol pentru a ajunge acolo unde isi doreste.

Distractie placuta! 🙂

Sursa: http://covorasulfermecat.ro/articole/item/62-stimularea-senzoriala-a-bebelusului.html

Advertisements