Pentru parinti

Recuperarea copilului cu boala genetica

Sindroamele genetice sunt variate si influenteaza diferit dezvoltarea copilului. Unele dintre ele cauzeaza in mare parte probleme fiziologice (boli ale inimii, rinichilor, plamanilor etc.) si intr-o mica masura probleme de dezvoltare psihica si motorie (retard mintal, intarziere in dezvoltarea limbajului, a mersului etc.). La altele, proportia este relativ egala, pe cand la unele predomina problemele psihomotorii.

De exemplu, daca avem un bebelus cu Sindrom Down, el poate avea mari probleme de sanatate fizica si psihomotorie inca de la nastere. In acest caz, parintii se straduiesc sa tina sub control afectiunile fiziologice si ulterior isi indreapta atentia catre interventii psihosociale, de reducere a deficitelor psihice si motorii (kinetoterapie, stimulare senzoriala, terapie ocupationala, logopedie etc.).

In alte situatii, in urma evaluarilor periodice, se poate constata ca bebelusul cu Sindrom Down nu are afectiuni somatice care sa necesite tratament medical urgent si sustinut, insa are probleme motorii grave. De aceea, se recomanda ca prima interventie kinetoterapia, inca de la cateva saptamani de viata.

Daca avem un copil cu epilepsie, caruia i se declanseaza crize atunci cand se supara, recuperarea psihomotorie are de suferit. Dupa cum stim, orice terapie de recuperare presupune efort din partea copilului, iar daca el face crize epileptice cand depune acest efort, progresele din terapie vor fi lente.

Chiar daca diversitatea sindroamelor genetice este coplesitoare si nu putem oferi o reteta de succes, sunt importante de retinut urmatoarele afirmatii:

–        monitorizati periodic (saptamanal, lunar, bilunar, o data la 3 luni, bianual) sanatatea copilului; mergeti la pediatru, neurolog, cardiolog, neuropsihiatru, pneumolog sau alt specialist care va este indicat in momentul in care aflati ca aveti un copil cu un sindrom genetic;

–        consultati medici de recuperare, kinetoterapeuti si fiziokinetoterapeuti pentru a va lamuri ce tipuri de interventii sunt necesare pentru copilul dumneavoastra si cand (interventie chirurgicala, masaj, gimnastica, terapie Vojta, orteze etc.);

–        mergeti cu copilul la evaluari psihologice ale dezvoltarii pentru a afla daca are intarziere in dezvoltarea cognitiva, a limbajului, a autoingrijirii, a motricitatii fine sau in dezvoltarea socio-emotionala; astfel de informatii va ajuta sa decideti daca este cazul sa faceti cu copilul stimulare senzoriala, terapie ocupationala, terapie comportamentala sau sa-l integrati intr-un colectiv de copii;

–        nu neglijati terapiile complementare sau de relaxare; ele pot fi foarte benefice pentru unii copii.

http://covorasulfermecat.ro/articole/item/66-recuperarea-copilului-cu-boala-genetica.html

Advertisements