Pentru parinti

Cum sa-l fac pe copil sa se uite la mine

In acest articol vom oferi cateva tehnici prin care putem sa-l determinam pe un copil cu tulburare de dezvoltare (cum ar fi autism sau retard psihomotor) sa se uite la persoana care interactioneaza cu el (parinte, copil, educator etc.):

–          Este esential sa stam intr-o pozitie care sa faciliteze contactul vizual (aproape de copil, fata in fata cu el, la inaltimea lui sau pe burta, daca el asa sta cand se joaca). Ulterior, putem schimba pozitia noastra in raport cu el, in functie de progresele pe care le face.

–          Putem sa ne punem ceva inedit pe fata noastra sau in spatiul dintre ochi (un sticker interesant pentru copil, niste sclipici, o floricica desenata etc.). De asemenea, putem sa ne putem pe cap diverse palarii, daca acestea il ajuta pe copil sa se uite la noi.

–          Cand copilul isi doreste ceva ce noi avem, putem pune acel obiect in dreptul fetei noastre, determinand astfel copilul sa se uite spre noi ca sa ceara obiectul mult dorit.

–          Daca se intampla ca el sa se uite la noi, putem sa-l rasplatim cu zambete, imbratisari, gadilaturi sau cu obiecte preferate.

–          Putem sa-l incurajam pe copil sa se uite la noi imitand ceea ce face el. Daca copilul se scarpina pe cap, facem si noi ca el. Dupa ce va observa ca il imitam, e probabil sa ne acorde mai multa atentie si sa se uite la noi.

–          Expresivitatea faciala si tonul vocii: copil poate deveni interesat sa se uite la noi daca exageram expresiile noastre faciale (bucuria, tristetea, furia, frica) sau daca vorbim pe tonuri diferite (mai tare, in soapta, cu emfaza, prelungind vocalele din unele cuvinte, teatral etc.).

–          Cand copilul doreste sa iasa dintr-o camera sau sa intre in alta, putem sa stam in calea lui, determinandu-l astfel sa ne ceara sa ne dam la o parte. In acel moment, putem sa-l promptam sa se uite la noi si, in functie de abilitati, sa spuna sau sa faca un gest prin care sa ne comunice dorinta lui. In acest context, el va fi motivat sa ne priveasca.

–          Nu neglijati aplicatiile, multi copii sunt foarte interesati de ele. Exista unele care antreneaza copiii sa se uite la ceilalti, sa le recunoasca expresiile faciale si emotiile. Exemple de asemenea aplicatii sunt: “Look at Me”, “Look in My Eye”, “Eye Contact – Toybox”.

–          Pentru copiii mai mari, cu un nivel bun de functionare intelectuala si de intelegere, se pot face training-uri de abilitati sociale, unde sunt invatati ce sunt abilitatile sociale, la ce ne ajuta, cum le dobandim etc. In cadrul sesiunilor, copiii fac jocuri de rol prin care exerseaza diferite abilitati, precum contactul vizual in interactiunea cu o persoana.

http://covorasulfermecat.ro/articole/item/71-cum-sa-l-fac-pe-copil-sa-se-uite-la-mine.html

Advertisements