Pentru parinti

Jocuri motricitate fina 3-5 ani

Astazi avem in minte activitati de stimulare a motricitatii fine la copiii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani. Spor la joaca!

  1. Sa taie/ sa decupeze cu foarfeca, dupa 4 ani: copilul trebuie promptat sa tina cu o mana foarfeca, iar cu cealalta mana hartia.
  2. Sa insire margele medii/mici pe o sfoara mai subtire: copilul trebuie sa apuce cu 3 degete ( tripod) margelele si iar cu celelalte 3 degete de la cealalta mana sfoara;   acest exercitiu este foarte important pentru imbunatatirea coordonarii bilaterale.
  3. Sa depene firul pe un ghem: copilul trebuie sa tina cu doua degete ( pensa digitala) firul, iar cu cealalta mana ghemul, si apoi sa ruleze firul .
  4. Sa apuce cu penseta diverse obiecte foarte mici, de exemplu boabe de orez, bucatele de hartie, etc.: copilul trebuie ajutat sa tina penseta adecvat, apoi ajutat sa prinda obiectele, sa stranga cu penseta pana reuseste sa le puna intr-o cutie sau orice alt obiect; daca nu reuseste sa prinda obiectele, trebuie ajutat sa faca miscarea de lateralitate a incheieturii mainii.
  5. Sa adune scobitori de pe masa si sa le aseze pe o bucata de polistiren: trebuie sa apuce cu degetele ( pensa digitala) scobitorile si sa le infinga in polistiren.
  6. Trasat figuri simple dupa model( de exemplu  cerc, linie orizontala, linie verticala, spirala etc.): copilul trebuie sa tina creionul adecvat si sa traseze figurile, trebuie ajutat sa apese creionul, dar sa si urmareasca modelul, astfel incat sa nu depaseasca.
  7. Sa insire elastice pe o sticla mai mare ( 2,5l): copilul trebuie sa apuce cu degetele de la  ambele maini elasticul,  sa-l largeasca, apoi sa-l insire pe sticla.
  8. Sa puna cu lingurita apa dintr-un vas in altul: trebuie promptat sa tina corect lingurita cu degetele,  sa ia apa, apoi sa nu se grabeasca ca sa nu verse apa.
  9. Sa puna ata in nasturi mai mari: copilul trebuie sa apuce cu degetele de la o mana  ata, iar cu cealalta mana nasturele, apoi sa fixeze ata in gaura de la nasture;  dupa ce a pus ata, trebuie  sa mute nasturele si ata dintr-o mana intr-alta pentru a reusi sa puna ata in cealalta gaura.
  10. Sa fixeze piese in incastre folosind 3 degete (tripodul): unele incastre au un butonel care ajuta la fixarea piesei.

http://covorasulfermecat.ro/articole/item/72-jocuri-motricitate-fina-3-5-ani.html

Advertisements